La nuntă am primit mai multe cadouri...iar unul dintre ele a fost și un cuptor electric ASEL de care practic găsești acum în fiecare casă de la țară. Ei ... fiindcă sunt de felul meu "plăcintar" imi plac foarte mult plăcintele mai ales cele cu cartofi, acest cadou chiar a fost unul binevenit. Cand am vrut sa-l pun in exploatare am luat "manualul de expluatare" asa se numeste.. si am incercat sa deslusesc ce era scris in locul unde era scris limba cu insemnele RO.. Cred că doar pseudolingvistul vasile stati ar putea intelege ce e scris acolo... sau, poate cineva dintre voi recunoasteti in tot textul din imagine ce limba este...
eu unul n-am inteles nimic si am incercat sa citesc in rusă acolo unde era scris SU adică (soviet union) și nici acolo nu era scris pe întelesul meu... pentru a porni totuși cuptorul am luat repede și am citit instrucțiunea in engleza...
Aceste cuptoare sunt produse in Turcia, iar ghidul de utilizare a fost scris de un specialist de la acea fabrică în turcă în engleză și băgat în Google Translate și a obținut și varinatele romana, italiana, rusă, arabă și franceză.
pe mine alta ma intereseaza... cum ajung aceste produse sa fie realizate pe piata Moldovei, oare ce chiar vamesii care au devamat aceste cuptoare sunt intr-atat de analfabeti si au acceptat ghidul ca fiind unul bun? .. ok inteleg ca nu mai au ei timp sa citească fiecare ghid de utilizare.. dar importatorii oficiali ai acestor cuptoare de ce n-au luat de seamă să fie corect scris?
este o incalcare flagranta a legii "Legea privind protecţia consumatorilor nr. 105-XV din 13.03.2003" si anume:
Articolul 20. Obligaţiile agenţilor economici privind informarea consumatorilor
(1) Informarea consumatorilor despre produsele, serviciile oferite se realizează, în mod obligatoriu, prin elemente de identificare şi prin indicarea caracteristicilor acestora, care se înscriu la vedere şi explicit pe produs, etichetă, ambalaj sau în cartea tehnică, în instrucţiunile de exploatare ori în altă documentaţie de însoţire a produsului, serviciului, după caz, în funcţie de destinaţia acestora.
(2) Se interzice importul şi plasarea pe piaţă a produselor, prestarea serviciilor în lipsa informaţiei complete, veridice şi corecte în limba moldovenească sau în limbile moldovenească şi rusă.
...iar cine trebuie să verifice ... și să sancționeze abaterile de la lege nu mai știu... pentru că Moldova are legi de formă... așa ca să nu zică lumea că noi nu avem legi.
cu asa atitudine dragii mei.. moldovenii vor vorbi limba română prin "TRANSLATE" așa ca în ghidul respectiv.
Conform „manualului de expluatare„ tu ai făcut în ziua aceea ...COCÂTURI ! :)
RăspundețiȘtergere